Breda is baas over eigen stad

Breda is baas over eigen stad

Geplaatst op 10-03-2020

Een kleine 80 procent van de vastgoedeigenaren in de binnenstad van Breda is Bredanaar. Slechts een enkele Amsterdammer heeft bezit in het centrum.

Dat blijkt uit cijfers die BN DeStem heeft opgevraagd bij het Kadaster. Deze krant analyseerde het vastgoedbezit in het centrum van Breda met de vraag: van wie is de binnenstad? Daarbij is onder meer gekeken naar de pandeigenaren en hun achtergrond.

2.750 pandjesbazen
De binnenstad van Breda, het gebied binnen de singels, telt ruim 2.750 pandeigenaren. Dat zijn particulieren met een enkel object tot investeringsfondsen met tientallen panden.

Van dat totaal aantal eigenaren woont een kleine 80 procent in de gemeente Breda. De overige pandjesbazen komen uit de directe omgeving, zoals Oosterhout en Drimmelen.

Slechts een enkele Amsterdammer (elf in totaal) heeft bezit in de Bredase binnenstad. Hoe dat in andere steden zit, is niet bekend. Daar is nog geen soortgelijk onderzoek gedaan.

De binnenstad van Breda, het gebied binnen de singels, telt ruim 2.750 pandeigenaren. Dat zijn particulieren met een enkel object tot investeringsfondsen met tientallen panden.

De binnenstad van Breda, het gebied binnen de singels, telt ruim 2.750 pandeigenaren. Dat zijn particulieren met een enkel object tot investeringsfondsen met tientallen panden. © Ruben Klink
Geld in stenen
De Bredase makelaars Jos van Opstal en Peter-Paul Verhoeven begrijpen wel dat particulieren hun geld beleggen in vastgoed, en dat de meeste van hen afkomstig zijn uit Breda en omgeving.

Van Opstal: ,,Zeker nu banken nauwelijks nog rente uitbetalen, is het verklaarbaar dat mensen hun geld in stenen stoppen. Bredanaars begrijpen de lokale markt beter dan iemand uit de Randstad, en kennen de weg naar de lokale overheid.”

Verhoeven vult aan: ,,Als iemand een pand in de binnenstad heeft en ziet dat het goed gaat met een stad, koopt hij gemakkelijker meer panden op. Dat zie je in Breda gebeuren.”

Generatie op generatie
Lokale pandeigenaren kunnen behoudend zijn, zegt Cees-Jan Pen over de cijfers. Volgens de lector  aan Fontys Hogescholen zit vaak een deel van het pensioen van zo’n eigenaar in het pand. ,,Het is een oudedagsvoorziening.” Die gaat soms over van generatie op generatie. ,,De betrokkenheid bij zo’n pand is daarom groot. Lokale ondernemers zijn vaak huiverig voor veranderingen in de stad.”

De eigenaren van buiten de regio zijn weliswaar flink in de minderheid, toch bezitten zij volgens Pen over het algemeen de grotere panden. Hun betrokkenheid bij Breda zal geringer zijn, maar: ,,Daar willen deze beleggers wel in investeren. Breda hoort bij de 25 sterke steden van Nederland. Het is een goed product.”

Nieuwsoverzicht